Khan Jamal -
Khan Jamal

Från Wikipedia, den fria encyklopedin

Födelse namn
Warren Robert Cheeseboro
Född
(
1946-07-23
)
23 juli 1946
Jacksonville, Florida , USA
dog 10 januari 2022
(2022-01-10)
(75 år)
Philadelphia , Pennsylvania , USA
Genrer Jazz
Instrument vibrafon , marimba , slagverk
Antal aktiva år
1960–2022
Etiketter SteepleChase
Associerade akter
Byard Lancaster , Sunny Murray

Khan Jamal (23 juli 1946 – 10 januari 2022), född Warren Robert Cheeseboro , var en amerikansk jazzvibrafon och marimbaspelare . Han grundade bandet Sounds of Liberation 1970. Han beskrevs av Ron Wynn som "en skicklig solist när han spelar gratis material, jazz-rock och fusion , hård bop eller blueskost ."

Tidigt liv

Warren Robert Cheeseboro föddes i Jacksonville, Florida , den 23 juli 1946. Hans far, Henry McCloud, arbetade som entreprenör; hans mor, Willa Mae Cheeseboro, var en stegvis pianist . Han växte upp i Philadelphia och började spela vibrafon under den senare delen av tonåren i mitten av 1960-talet. Jamal gick på Granoff School of Music och Combs College of Music .

Karriär

Jamal spelade först för en grupp som heter Cosmic Forces under senare delen av 1960-talet. Han spelade också med The Sun Ra Arkestra . Efter att ha lämnat gruppen slog han sig ihop med flera andra av dess tidigare medlemmar för att spela med Sunny Murrays grupp Untouchable Factor.

Jamal grundade senare Sounds of Liberation med Byard Lancaster 1970. Dess medlemmar inkluderade Monnette Sudler (gitarr), Billy Mills (bas), Dwight James (trummor) och Omar Hill och Rashid Salim (slagverk). Bandet släppte sitt enda album två år senare, med titeln New Horizons , med sitt eget skivbolag Dogtown. Men dess popularitet var begränsad till Philadelphia. Albumet återutgavs så småningom på Porter Records 2010. Detta gav gruppen ett nytt liv, som kulminerade i återuppkomsten av en inspelning som gjordes vid Columbia University 1973. Den gavs slutligen ut 2019 som Unreleased on Dogtown/Brewerytown.

Förutom att leda sina egna grupper har Jamal uppträtt med Ronald Shannon Jacksons Decoding Society på 1980-talet, Joe Bonner , Billy Bang , Charles Tyler och andra. Hans första soloalbum var Drum Dance to the Motherland , en liveinspelning som hölls på ett litet kafé i hans hemstad och släpptes först 1973. Det återutgavs av Eremite Records 2020, med skivbolaget som beskrev det som "den mest legendariska privata" press underground jazzalbum från 1970-talet". Ett annat soloalbum av Jamal, Infinity (1984), återutgavs av Jazz Room 2021 och döptes till "andlig jazz" av WBGO .

Jamals stil kopplade ihop de två kontrasterande formerna av freejazz och jazzfusion . Han var också känd för sin skicklighet att skifta lägen och stämningar, såväl som sin mångsidiga väg mot musik. Han var en flitig artist på Vision Festival .

Privatliv

Jamal hade två söner: Khan II och Tahir. Han dog den 10 januari 2022 på Chestnut Hill Hospital i Philadelphia . Han var 75 och led av njursvikt före sin död.

Diskografi

namn År Publicering
Trumdans till fosterlandet 1972 Dogtown
Ge vibbarna lite 1974 Palm 10
Floden 1978 Philly Jazz 1002, med Bill Lewis
Oändlighet 1984 Con'brio 001; Stash 278; Jambrio 1001; Jazzrum 006
Mörk krigare 1984 SteepleChase
Tre 1985 SteepleChase med Pierre Dørge, Johnny Dyani
Resenären 1985 SteepleChase
Tänker på dig 1986 Storyville 4138
Tala lätt 1988 Gasell 4001
Ta inte nej! 1989 Stash ST-CD-20
Slagverk & stråkar 1997 CIMP
Kubansk sång 2000 Jambrio 1002
Balafon dans 2002 CIMP
Häftigt 2002 Jambrio 1008
Inget är fel 2003 CIMP med Odean Pope
Svart medvetenhet 2005 CIMP
Återvända från exil 2005 Discograph 6124582
Eld och vatten 2007 CIMP med Dylan Taylor -bas
Intryck av Coltrane 2009 SteepleChase

Referenser

  1. Wynn, Ron (1994), Ron Wynn (red.), All Music Guide to Jazz , M. Erlewine, V. Bogdanov, San Francisco: Miller Freeman, s.  370–371 , ISBN 978-0-87930-308-2
  • Chinen, Nate (11 januari 2022). "Khan Jamal, vibrafonist som slog ihop freejazz och fusion i en andlig anda, är död vid 75" . WBGO
    . Hämtad
    13 januari
    2022
    .
  • Cook, Richard ; Brian Morton (2008) [1992]. Penguinguiden till jazzinspelningar . The Penguin Guide to Jazz (9:e upplagan). New York: Penguin. s. 762–763. ISBN 978-0-14-103401-0.
  • Ruiz, Matthew Ismael (12 januari 2022). "Khan Jamal, vibrafonist som slog ihop freejazz och fusion i en andlig anda, är död vid 75" . Pitchfork
    . Hämtad
    13 januari
    2022
    .
  • "Khan Jamal – Album Discography" . AllMusic
    . Hämtad
    12 januari
    2022
    .
  • Laing, Ralph (1981). Jazz Records: The Specialist Labels . 2 . Jazzmedia. sid. 413. ISBN 978-87-88043-01-3.
  • Lord, Tom (1992). Jazzdiskografin . Lord Music Referens. sid. J-86. ISBN 978-1-881993-01-8.
  • "Khan Jamal – Krediter" . AllMusic
    . Hämtad
    12 januari
    2022
    .